L’AGÈNCIA DE DESENVOLUPAMENT DEL RIPOLLÈS PARTICIPA A “CREATIVACIÓ”.

Publicat per Agència de Desenvolupament del Ripollès el

Un projecte de l’IRTA per a innovar en el desenvolupament de nous productes per a agrupacions de productors agroalimentaris.

L’IRTA, amb el suport econòmic del DARP,  ha desenvolupat un projecte anomenat Creativació i que pretén fomentar la creativitat, dirigida a la innovació en el desenvolupament de nous productes per a agrupacions de productors agroalimentaris. El projecte s’està executant en 2 fases i l’Agència de Desenvolupament del Ripollès hi participa en representació del sector agroalimentari de la comarca.

 

La primera fase va tenir lloc durant el 2018, fase en la que es van generar idees de nous productes que aportessin valor afegit a matèries primeres produïdes pel sector primari català. El resultat va ser “Elaborar un producte carni saludable a punt per consumir” amb l’objectiu de valoritzar les carns de les explotacions del Pirineu. Les idees sorgides en aquesta primera fase es van recollir a través de diferents tècniques (Brain writing, Interrogatòria, Empatia, Analogia directa, Relacions forçades, Idees preconcebudes) i van ser molt diverses. Podríem resumir les més interessants i adequades en 3 categories d’idees força:

Categoria 1: “Snacks”

– Chips de botifarra blanca

Categoria 2: Producte a punt per consumir

– Estofat de poltre guisat

– Melós de vedella amb salsa de foie

– Espatlla de xai farcida

Categoria 3: Producte a punt per cuinar

– “Kit” de productes crus + recepta

Durant aquest any 2019 s’està portant a terme la segona fase on s’està desenvolupant el producte. Finalment s’ha escollit un “Estofat de poltre envasat a punt per consumir”. S’ha decidit treballar amb aquesta carn ja que resulta molt saludable i al Pirineu hi ha diferents explotacions productores de carn de poltre. Segons un estudi previ, realitzat per l’IRTA, la carn de poltre produïda al Pirineu català és una de les més saludables pel seu alt contingut en ferro, en antioxidants i en àcids grassos poliinsaturats del tipus omega 3 i pel seu baix contingut en greix. D’altra banda, la carn utilitzada per desenvolupar el producte és carn ecològica i forma part de la marca de garantia Producte del Ripollès.

Aquest passat 19 de març ha tingut lloc el concurs d’estofats de poltre, on hi han participat 15 carnisseries i restaurants d’arreu de Catalunya que han presentat els seus estofats.

Entre les receptes participants n’hi havia 5 d’establiments del Ripollès, comarca pionera amb el consum i la promoció de la carn de poltre.

Després de la valoració sensorial del grup de treball n’han sortit els 3 primers classificats:

1r Restaurant Can Jordi d’Espinavell

2n Carnisseria Can Garriga de Sant Feliu de Codina

3r Restaurant Can Jepet de Setcases

A partir d’ara, amb la recepta guanyadora del concurs, des de l’IRTA faran les proves necessàries per tal de desenvolupar el producte final.

A més, els participants al concurs de receptes han tingut una xerrada molt pràctica sobre tractaments tèrmics de conservació.

La propera i última sessió demostrativa serà el 8 de maig i es tractaran els temes d’envasament, seguretat alimentària i estudis de vida útil.

Per a més informació: info@productesdelripolles.com

Categories: Actualitat