El Ripollès

EL RIPOLLÈS és una comarca de muntanya del Pirineu oriental amb una extensió de 956,2 km2. Pel nord limita amb la Cerdanya i les comarques franceses del Conflent i el Vallespir; a l’oest amb el Berguedà; a l’es tamb la Garrotxa, i pel sud amb la comarca d’Osona.

Actualment, els municipis que conformen la comarca del Ripollès són 19 i el territori s’estructura bàsicament en tres unitats geogràfiques:

Vall de Ribes, al nord-oest de la comarca. Zona d’alta muntanya on predominen bàsicament activitats agrícoles i, concretament, ramaderes i el turisme de muntanya. La formen 6 municipis i el seu nucli principal és Ribes de Freser
Vall de Camprodon, situada al nord-est de la comarca. També hi predominen les activitats ramaderes i el turisme, La indústria també hi té una certa importància. També està formada per 6 municipis i el seu nucli principal és Camprodon.
Baix Ripollès, zona situada al sud de la comarca del Ripollès, és on es concentren els municipis més grans de la comarca, entre ells la capital, Ripoll, i on s’ubiquen bona part de les activitats industrials.

Al Ripollès hi ha 32.000 ha de zones d’interès natural protegides dins la Xarxa Natura 2000. Des de setembre 2015 es va declarar el Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, situat al Pirineu de Girona, íntegrament dins la comarca del Ripollès. Amb una extensió de 14.750 hectàrees, el nou parc es troba entre els municipis de Planoles, Queralbs, Ribes de Freser, Pardines, Vilallonga de Ter, Setcases i Molló i a banda de les capçaleres d’aquests dos rius també incorpora alguns àmbits de l’Espai d’Interès Natural de la Serra Cavallera.