El Ripollès reafirma el seu lideratge en turisme sostenible amb la renovació de la CETS fins al 2028
El Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser i la comarca del Ripollès han aconseguit renovar l’acreditació de la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS), un reconeixement que reforça el compromís amb un model turístic respectuós amb el medi ambient i el desenvolupament local.
El passat 19 de novembre, es va dur a terme a la seu del parlament europeu, a Brussel·les, la cerimònia anual d’entrega de guardons ECST i STAR d’Europarc, i el seu President, el txec Michael Hošek, va fer entrega del certificat de renovació al President de la Junta Rectora del Parc Natural i alcalde de Molló, Josep Coma, i al tècnic d’ús públic del Parc, Xavier Grivé. L’acte, convocat i liderat per l’eurodiputat italià del grup d’esquerres Giuseppe Antoci, va comptar amb la presència i reconeixement de 19 Parcs Naturals europeus, i el Parc de les Capçaleres va fer-hi una conferència sobre la gestió de l’ús públic al Parc.
Aquesta renovació comporta l’execució del nou Programa d’Actuacions 2024-2028, elaborat de manera consensuada amb els diferents agents del sector. Aquest programa representa un full de ruta que permetrà continuar avançant en la sostenibilitat turística del territori, incorporant accions orientades a millorar l’equilibri entre l’activitat turística, la conservació del patrimoni i el desenvolupament local.
El President d’Europarc Michael Hošek fa entrega del certificat de renovació de la CETS.
Un compromís col·lectiu amb el turisme sostenible
La renovació de la CETS consolida el Ripollès com un referent en turisme sostenible i responsable a escala europea. Des de la seva obtenció inicial el 2019, la CETS ha ajudat el Ripollès a estructurar iniciatives que compatibilitzen l’activitat turística amb la conservació del patrimoni natural i cultural. Aquest sistema, avalat per la Federació Europarc, es basa en principis com:
- Protecció del medi natural
- Desenvolupament sostenible
- Participació activa de totes les parts interessades
- Planificació efectiva del turisme
- Millora contínua
Les empreses turístiques, protagonistes de la sostenibilitat
En el marc de la metodologia CETS, l’any 2023 es va iniciar el procés d’adhesió d’empreses a la CETS Ripollès amb la finalitat de crear una xarxa d’actors compromesos amb un turisme més sostenible. Aquestes empreses treballen per reforçar el seu vincle amb el territori i millorar la seva oferta, seguint els criteris establerts per la Carta.