INICI DE L’ESTUDI PILOT D’AUTOCONSUM FOTOVOLTAIC COMPARTIT EN POLÍGONS INDUSTRIALS

Publicat per Agència de Desenvolupament del Ripollès el

La transició energètica és un dels majors reptes que hem d’afrontar els propers anys i una oportunitat per canviar el model energètic que tenim actualment. És el moment de passar d’un sistema de producció d’energia centralitzat a un de distribuït. Que situï al consumidor al centre d’aquest sistema com a un element actiu i determinant que no només consumeixi de la xarxa sinó que generi la seva pròpia energia, l’emmagatzemi en bateries i pugui oferir serveis al sistema per dotar la xarxa de la flexibilitat necessària i arribar a un model 100% renovable.

El sector industrial és un gran consumidor energètic i alhora estratègicament també pot ser un productor molt important d’energia. Les cobertes dels polígons industrials representen grans superfícies on posar-hi plaques fotovoltaiques per produir electricitat. L’energia es pot consumir a la mateixa empresa o bé en empreses veïnes mitjançant la creació de zones d’autoconsum compartit.

La comarca del Ripollès va rebre una subvenció especial per part de la Generalitat de Catalunya, a través del SOC, per pal·liar els efectes patits al territori durant el tancament perimetral ocasionat per la Covid19 durant els mesos de desembre 2020 i gener 2021. Aquesta subvenció es gestiona directament des del Consell Comarcal del Ripollès, l’Agència de Desenvolupament del Ripollès i l’Ajuntament de Ripoll. En el marc del programa aquest mes de març s’ha iniciat  l’estudi pilot del potencial fotovoltaic de diverses zones contigües d’activitat econòmica del Ripollès entorn als polígons de l’eix industrial Ripoll-Ter.

Durant l’estudi es farà una avaluació dels consums de les diferents empreses, es determinarà les cobertes idònies on instal·lar les plaques, es calcularà la producció fotovoltaica resultant i s’oferirà una proposta amb la millor solució individual o col·lectiva.

L’ús d’energies renovables i la reducció de les emissions de CO2 comporten beneficis ambientals. L’autoconsum en el sector empresarial, a banda dels avantatges ecològics, econòmicament permet reduir el cost de la factura de la llum i augmentar el control sobre els preus energètics i la seva variabilitat.

Aquest projecte compta amb la col·laboració de l’Oficina de Transició Energètica del Ripollès de la Diputació de Girona.

Categories: Actualitat