CANVIS EN LES TARIFES ELÈCTRIQUES A PARTIR D’AVUI DIA 1 DE JUNY

Publicat per Agència de Desenvolupament del Ripollès el

A partir d’avui dia 1 de juny entren en vigor les noves tarifes elèctriques. Aquest canvi en la manera de facturar l’electricitat beneficiarà aquells particulars i empreses que implementin accions d’estalvi energètic, així com servirà per incentivar l’autoconsum, mitjançant la instal·lació de sistemes de generació elèctrica renovable, principalment fotovoltaica. Això es deu a que les noves tarifes penalitzaran el cost de l’energia, sobretot en P1, llevat que s’apliquin ràpidament canvis en els hàbits de demanda, cosa que en la majoria dels casos serà molt difícil o impossible de realitzar.

Què implicarà aquest canvi?

Tots els consumidors que tinguin contractada una potència per sota de 15kW veuran que la seva nova tarifa s’anomena 2.0TD. Aquesta es compon de:

 • 2 períodes de facturació de potència. Es permet la contractació d’una potència de 00.00h a 08.00h (i caps de setmana i festius d’àmbit estatal) i d’una altra de 08.00h a 24.00h. Això és molt interessant pels consumidors que tinguin un aparell que requereixi bastanta potència i que no importi l’hora en què utilitza l’energia, com podria ser un acumulador d’aigua calenta, o cotxe elèctric. En aquest cas, es contractaria una potència superior a les nits i caps de setmana per carregar-los aleshores.
 • 3 períodes de facturació d’energia. Segons el moment del dia en què s’utilitzi, l’energia, es pagarà a un preu o a un altre, seguint sempre aquest horari (no variarà en funció de si és hivern o estiu, ni amb el canvi d’hora).
  • Període punta – P1: de 10 a 14 h i de 18 a 22 h. Durant aquest període és quan l’energia serà més cara.
  • Període pla – P2: de 8 a 10 h, de 14 a 18 h i de 22 a 24 h. Durant aquest període, l’energia no serà tan econòmica com en el període vall, ni tan cara com en el període punta.
  • Període vall – P3: de 00 a 8 h del matí. Durant aquest període, l’energia que s’utilitzi serà més econòmica.
  • Durant els caps de setmana i festius d’àmbit estatal totes les hores seran període vall.

En el cas de potències per sobre de 15kW en Baixa Tensió (BT), la tarifa passa de ser 3.0A a 3.0TD. En aquest cas, la tarifa es compon de:

 • 6 períodes de potència (P1-P6). En cada període es podrà contractar una potència diferent, tenint en compte que la potència d’un període ha de ser igual o superior al període anterior. Per exemple, podem contractar 16kW als períodes P1-P5 i 25kW al període P6, però no ho podríem fer al revés. Alhora, el cost de la potència a P1 serà el més car i a P6 el més barat. Un altre canvi és l’eliminació de la bonificació per als usos de potència inferiors al 85%. És a dir, a partir d’ara, quan el maxímetre sigui inferior o igual a la potència que tenim contractada, es facturarà la potència contractada. Per contra, si ens passem de potència, sí qui hi haurà recàrrec per aquest excés.
 • 6 períodes de consum (P1-P6). L’energia també tindrà preus diferents en funció del període, essent P1 el més car i P6 el més barat.

I en quins horaris s’aplicarà cada període? Doncs a diferència de la tarifa 2.0TD no és un rellotge fixe tot l’any, sinó que dependrà del mes de l’any on ens trobem. A la Península, els períodes es reparteixen de la següent manera:

Què puc fer perquè la factura no s’encareixi?

Les principals mesures per tal que no notem un augment en la factura elèctrica són adequar l’ús de l’electricitat en els trams on l’energia sigui més barata, així com invertir en mesures d’eficiència energètica per reduir al màxim el consum elèctric.

En vols saber més?

El proper dimarts 15 de juny des de l’àrea d’energia de l’Agència de Desenvolupament del Ripollès, juntament amb l’Oficina Comarcal de Transició Energètica del Ripollès, oferirem una xerrada online de 18.30h a 20.00h per explicar les noves tarifes i les mesures a prendre per estalviar energia i reduir el vostre cost energètic, seguint el següent programa:

 • Les noves tarifes i el foment de l’autoconsum fotovoltaic
 • Breu repàs al Reial Decret d’autoconsum (RD 244/2019 )​
 • El vehicle elèctric i la contractació de potència amb el nou sistema tarifari

Agrairíem inscripció prèvia a través de l’enllaç: https://forms.gle/a11kv6XTHJ41pxx76

Enllaç de la xerrada: meet.google.com/zwb-qryb-cry

Vols assessorament gratuït?

Les empreses que vulguin disposar d’un assessorament energètic gratuït, només han d’enviar un correu a energia@ripollesdesenvolupament.com, o bé trucar al telèfon 972704499.

Categories: Actualitat