CONCLOU EL PROJECTE DE TRANSICIÓ ENERGÈTICA PIRINNOWA’TT

Publicat per Agència de Desenvolupament del Ripollès el

Aquest 2020 ha conclòs  la cinquena i darrera anualitat del projecte Pirinnowa’tt, projecte que ha treballat per a impulsar la transició energètica a la comarca del Ripollès i ha permès col·laborar i compartir experiències amb la Cerdanya, l’Alt Urgell i les comarques de Ponent. Aquest projecte ha estat subvencionat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya, en el marc del Programa de projectes innovadors i experimentals

Al llarg d’aquests anys el projecte ha permès disposar d’un tècnic a dedicació completa que ha treballat amb l’objectiu de crear i consolidar noves oportunitats laborals en els sectors emergents vinculats a la transició energètica, economia verda i circular i especialment lligats a les energies renovables i l’eficiència energètica.
Al Ripollès la tasca d’aquest tècnic ha permès assessorar als ajuntaments en camps com l’optimització de la contractació energètica, l’eficiència energètica i les energies renovables. Concretament, ha pogut incorporar la comptabilitat energètica a 4 nous ajuntaments i iniciar tasques de seguiment del consum d’aigua en equipaments i regs municipals a 7 ajuntaments. Paral·lelament s’ha pogut oferir un assessorament especialitzat en aquests camps a un total de 44 empreses.

En el marc del projecte, s’han desenvolupat també 3 capacitacions especialitzades que han permès adaptar el perfil professional de les 23 persones participants, les quals es trobaven majoritàriament en situació d’atur. Les capacitacions han contemplat matèries com el manteniment bàsic i eficiència energètica o com l’energia solar fotovoltaica.

En l’àmbit de la formació i difusió d’experiències innovadores s’han organitzat un total de 10 jornades i seminaris professionals amb més de 100 participants en total.

La tasca del tècnic ha permès alhora, treballar per eradicar la pobresa energètica, efectuant un total de 17 auditories en llars en situació de risc. Així com també ha definit metodologies de treball i ofert suport especialitzat als tècnics de l’Oficina d’Atenció Energètica, col·laborant amb altres ens comarcals per al desenvolupament de projectes en aquest àmbit.

Finalment, dir que el projecte també ha permès encarregar diverses diagnosis i informes en els camps de la gestió forestal (tecnologia LIDAR, gestió forestal conjunta), gestió del cicle de l’aigua, telegestió energètica d’equipaments públics, estratègia comarcal i recursos educatius per a la transició energètica.

Així doncs, el treball realitzat aquests darrers anys conjuntament amb la resta de tècnics de l’Agència de l’Energia del Ripollès i l’Associació Leader Ripollès Ges Bisaura ha permès situar al Ripollès com a una de les comarques de referència i avançar clarament cap a la Transició Energètica; i fruit d’aquestes accions conjuntes, en breu el Ripollès podrà disposar d’una de les Oficines locals de transició energètica de Diputació de Girona. Esperem que en els propers anys tot aquest treball previ pugui començar a donar fruits i serveixi, en un futur no molt llunyà, per a poder viure en una comarca lliure d’emissions de carboni.

Categories: Actualitat