VALORACIÓ DE LA CINQUENA EDICIÓ DEL SOM CULTURA AL RIPOLLÈS NOVEMBRE 2020

Publicat per Agència de Desenvolupament del Ripollès el

EL FESTIVAL DE LES EXPERIÈNCIES CULTURALS COSTA BRAVA I PIRINEU DE GIRONA

Aquest passat mes de novembre, tot i la situació complicada que estem vivint, va tenir lloc la cinquena edició del SOM CULTURA, el festival de les experiències culturals a la Costa Brava i el Pirineu de Girona. Com a novetat d’enguany i ja en previsió que la situació sanitària del mes de novembre podia afectar a la celebració del festival es va optar per una programació híbrida en la que les entitats i les empreses associades al Club de Màrqueting Cultura i Identitat del Patronat de Turisme Costa Brava Girona van organitzar una seixantena d’activitats en format presencial i virtual, per assegurar d’aquesta manera la celebració del festival.

Al Ripollès es van organitzar un seguit d’activitats en ambdós formats per donar a conèixer l’oferta cultural, patrimonial i artística de la comarca. Les mesures de contenció del brot epidèmic de la pandèmia de Covid-19 han afectat a la celebració de les activitats presencials, tres d’elles s’han anul·lat i les altres dues es van celebrar i restringir als residents del municipi i amb un aforament limitat a 6 persones. L’índex de participació a les activitats presencials del Som Cultura al Ripollès ha estat d’un 83,33% amb 10 participants dels 12 possibles.

Pel que fa a les activitats en format digital, destacar que han tingut molt bona acceptació i que han permès apropar el públic, encara que sigui de forma virtual, a la cultura de la comarca. Als tres jocs de preguntes “kahoot” han participat un total de 193 persones i els vídeos publicats pel Museu Etnogràfic de Ripoll han tingut fins al moment 281 visualitzacions.

SOM CULTURA 2020 – VALORACIÓ ACTIVITATS RIPOLLÈS

ACTIVITAT PRESENCIAL: El Museu Etnogràfic de Ripoll per a tothom

Dissabte 14 de novembre a les 19.00h – ACTIVITAT ANUL·LADA!!

Coincidint amb la Nit dels Museus, s’havia de presentar al Museu Etnogràfic de Ripoll un llibret de lectura fàcil on s’hi destacaven un seguit d’objectes d’una manera visual i amb un text de fàcil comprensió. D’acord amb les noves mesures de contenció contra la Covid-19 es va suspendre l’activitat, esperem que es pugui portar a terme en una altra ocasió.

 

ACTIVITAT PRESENCIAL: Els enigmes de Sant Joan

Diumenge 15 de novembre a les 11.00h – ACTIVITAT REALIZADA, 6 participants

Amb les restriccions de mobilitat de caps de setmana a nivell municipal, l’ajuntament de Sant Joan de les Abadesses va mantenir l’activitat per a residents al municipi i per un grup màxim de 6 persones. Així, els 6 participants al joc de misteri van descobrir a través d’enigmes els racons de la vila de Sant Joan i de la seva història amb una sorpresa final relacionada amb el pont d’origen medieval.

ACTIVITAT VIRTUAL: Kahoot – “Descobreix la llegenda del Comte Arnau”

Dimarts 17 de novembre de 9.00h a 21.00h – ACTIVITAT REALIZADA, 34 participants

Al llarg de tot el dia, 34 persones van tenir l’oportunitat de descobrir, a través d’un joc compost de 12 preguntes, les gestes, malifetes i aventures amoroses d’aquest personatge llegendari. Una forma ben divertida de difondre la cultura i les llegendes de les nostres contrades i a l’hora la millor manera de contribuir a la contenció del brot epidèmic doncs els participants van poder realitzar l’activitat des de casa.

ACTIVITAT PRESENCIAL: El quadern de butxaca de l’arquitecte

Dissabte 21 de novembre a les 16.30h – ACTIVITAT REALIZADA, 4 participants

Continuant amb les restriccions de cap de setmana, l’activitat organitzada des de la Mancomunitat de la Vall de Camprodon es va mantenir per a residents al municipi de Camprodon i per un grup màxim de 6 persones. Una família de 4 membres varen tenir l’oportunitat de descobrir el modernisme de la vila de Camprodon a partir de la figura de l’arquitecte i en concret a través de la mirada i els esbossos de Juli Maria Fossas i de les seves obres presents al municipi.

ACTIVITAT VIRTUAL: La llegenda de Setcases

Dilluns 23 de novembre de 9.00h a 21.00h – ACTIVITAT REALIZADA, 68 participants

Novament una activitat virtual consistent en un joc de 8 preguntes que va permetre als 68 participants descobrir la llegenda d’aquest poblet de la Vall de Camprodon. Una vegada més es va oferir la possibilitat de gaudir de la cultura d’una forma segura i divertida, on pregunta rere pregunta es narrava una història entranyable, l’origen del poble de Setcases.

ACTIVITAT VIRTUAL: Kahoot – “100 anys de tren a Ribes de Freser”

Dimarts 24 de novembre de 9.00h a 21.00h – ACTIVITAT REALIZADA, 91 participants

A l’últim kahoot que es va presentar al Ripollès en el marc del Som Cultura van participar-hi un total de 91 persones. Una activitat més per commemorar els cent anys de l’arribada del tren a Ribes de Freser. En aquesta ocasió, els participants van descobrir els orígens històrics i tecnològics de la línia de tren Ripoll – Tour de Querol i les conseqüències que va tenir nivell turístic.

Del 24 al 27 de novembre van tenir lloc un seguit d’activitats virtuals organitzades pel Museu Etnogràfic de Ripoll. Totes aquestes activitats es van publicar al canal de Youtube del Museu, un compte molt recent que s’havia iniciat amb el confinament i que gràcies a aquests vídeos ha augmentat lleugerament el nombre de subscriptors.

 

ACTIVITAT VIRTUAL: ‘Crea la teva història! El joc de cartes del MER’

Dimarts 24 de novembre a les 10.00h – ACTIVITAT REALIZADA, 45 visualitzacions

Joan Alabau ens mostra el joc de cartes del MER, un total de 54 cartes amb dibuixos de Josep Ribot (que complementaven els articles publicats al setmanari El Catllar), Jan (creador d’en Superlópez) i Jordi Triola (artista ripollès). Els participants s’hauran pogut descarregar i pintar les cartes per després fer volar la imaginació i crear una història a partir de 9 cartes triades a l’atzar. El vídeo ha tingut fins al moment 45 visualitzacions i continua accessible a través del següent enllaç.

ACTIVITAT VIRTUAL: A la vora del foc. Llegendes i mites del Ripollès

Cada dia una llegenda! Aquesta mateixa setmana, durant tres dies es van donar a conèixer tres llegendes ripolleses narrades també per Joan Alabau.

Dimecres 25 de novembre a les 10.00h “El nom de Ripoll” – ACTIVITAT REALIZADA, 90 visualitzacions –  (El vídeo continua accessible a través del següent enllaç)

Dijous 26 de novembre a les 10.00h “El gegant de Plafalgars de Vallfogona” – ACTIVITAT REALIZADA, 83 visualitzacions –   (El vídeo continua accessible a través del següent enllaç)

Divendres 27 de novembre a les 10.00h “Llegenda de Vidabona d’Ogassa” – ACTIVITAT REALIZADA, 63 visualitzacions – (El vídeo continua accessible a través del següent enllaç)

ACTIVITAT PRESENCIAL: El Monestir de Ripoll en temps de pandèmia

Activitat prevista inicialment pel diumenge 8 de novembre a les 11.00h del matí i que es va reprogramar a l’espera de l’evolució de la pandèmia i les conseqüents mesures i restriccions.

Diumenge 29 de novembre a les 11.00h – ACTIVITAT ANUL·LADA!!

L’activitat proposada pel Monestir de Ripoll, amb una temàtica lligada a la situació de pandèmia que estem vivint havia de permetre als visitants conèixer racons de Ripoll que van ser muts testimonis en temps de pandèmies. Esperem que l’esdeveniment pugui celebrar-se en una altra ocasió.

ACTIVITAT PRESENCIAL: Fonts, homes, dones, estiuejants i nans al Pirineu, en un passeig per Ribes de Freser

Visita guiada prevista inicialment pel diumenge 22 de novembre a les 11.30h del matí i que es va ajornar a l’espera de l’evolució de la pandèmia i dels canvis que pogués haver-hi en les mesures de contenció del brot epidèmic.

Diumenge 29 de novembre a les 11.30h –  ACTIVITAT ANUL·LADA!!

Finalment, l’activitat organitzada per Turisme Vall de Ribes que havia de portar als participants a passejar per diferents indrets del poble a la recerca de nans, fonts, rius i estiuejants, es va haver d’anul·lar per causes de força major.

Totes les activitats organitzades en el marc del festival SOM CULTURA es van publicar al web https://somcultura.costabrava.org des d’on es podia consultar la informació relativa a cada activitat. A més, en el transcurs del mes de novembre, es van anar actualitzant tots els canvis de dates i anul·lacions d’activitats.

Tot i que la vessant presencial d’aquest festival s’ha vist greument afectada i deslluïda per la crisis sanitària que estem vivint, valorem molt positivament les activitats virtuals organitzades, pel seu elevat índex de participació i perquè han representat una nova forma de transmetre l’oferta cultural, patrimonial i artística de la comarca. Esperem de cara a la propera edició poder celebrar el festival de les experiències culturals amb normalitat.

 

Categories: Actualitat