EL DIARI DE L’ARLET. TRANSICIÓ ENERGÈTICA I OCUPACIÓ PER A EDUCACIÓ PRIMÀRIA.

Publicat per Agència de Desenvolupament del Ripollès el

Es presenta un recurs educatiu sobre transició energètica per al cicle superior d’educació primària.

El projecte té com a objectiu principal donar a conèixer les energies renovables i el concepte de transició energètica,  d’una forma dinàmica i utilitzant una metodologia de treball per projectes. Aquesta és una acció promoguda per l’Agència de Desenvolupament del Ripollès i subvencionada pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya, en el marc del Programa de projectes innovadors i experimentals.

La seva presentació tenia lloc ahir dijous al Centre de Recursos Pedagògics del Ripollès aprofitant que tots els centres educatius de primària estaven reunits amb el Departament d’Ensenyament.

Els objectius del projecte son:

  • Introduir i aprofundir en el concepte d’energia.
  • Conèixer els diversos usos de l’energia en la societat actual.
  • Distingir les dues grans tipologies d’energies: renovables i no renovables, i els seus respectius avantatges i inconvenients.
  • Donar a conèixer la transició energètica i involucrar als alumnes en aquest projecte a nivell local.
  • Relacionar la transició energètica amb l’oportunitat de crear noves professions i nous llocs de treball.

L’estructura del projecte

El projecte està estructurat de la següent manera:

  • Una introducció a traves d’una notícia que apareix en un diari “fictici”.
  • Un diari, escrit en format de conte, on la seva protagonista, l’Arlet, ens introdueix els continguts a treballar.
  • Una guia docent amb recursos per treballar, a dins i a fora de l’aula, els conceptes que apareixen al conte.

 

On tot comença: una notícia al diari.

Tot comença quan els alumnes llegeixen una notícia al diari, on s’explica que s’ha descobert una caixa misteriosa que prové del futur i al seu interior hi ha un llapis de memòria. Segons explica la notícia, els científics han intentat desxifrar la informació que conté el llapis de memòria, però resulta que la informació que conté només la poden entendre els nens i nenes del món actual. La notícia del diari, demana la col·laboració d’escoles voluntàries per rebre la informació continguda al llapis de memòria i aconseguir desxifrar-la.

A partir d’aquest punt, es tracta que els alumnes redactin una carta al diari on s’ofereixin com a voluntaris per a col·laborar en desxifrar la informació continguda al llapis de memòria.

 

El llapis de memòria: el diari de l’Arlet.

Al cap d’uns dies els alumnes reben a la seva escola una carta del diari on se’ls hi comunica que han estat escollits per col·laborar en desxifrar la informació del llapis de memòria.

A l’interior del llapis de memòria els alumnes trobaran el diari de l’Arlet. L’Arlet és una nena del futur que explica com és el món futur on viu. L’objectiu de l’Arlet és evitar que el nostre món acabi com el seu món futur: una societat devastada per una guerra, provocada per una mala gestió dels recursos energètics.

El diari de l’Arlet esta dividit en 8 capítols: el món futur, l’ampolla de petroli, la cuina de casa, l’herència del passat, les torres del vent, energies del futur, l’escalfor de l’hivern i un nou futur. Cada capítol s’introdueix progressivament en el món de l’Arlet, a poc a poc els alumnes descobriran els motius que han dut l’Arlet a comunicar-se amb els nens i nenes del passat i quin és el seu objectiu final. Al llarg del diari apareixeran els continguts que el docent ha de desenvolupar a l’aula.

 

El suport al mestre: la guia docent.

La idea d’aquest projecte no és que els alumnes llegeixin els 8 capítols del diari de l’Arlet de cop, sinó que, en finalitzar cada capítol, realitzin diverses activitats per a treballar els conceptes que han aparegut.

La guia docent, per tant, està estructurada en capítols i s’ofereixen múltiples activitats en finalitzar cada capítol. No és obligatori que el mestre realitzi totes les activitats sinó que en pot fer una tria. Algunes activitats es poden desenvolupar dins l’aula, d’altres al pati del centre i d’altres fora del centre (visites). No és objectiu d’aquest projecte oferir un llibre de text, ni un conjunt de continguts, sinó que es tracta de donar idees al docent per desenvolupar els continguts que apareixen a cada capítol. Per aquest motiu la proposta d’activitats és, simplement, una guia.

 

Activitats relacionades amb les competències.

A l’hora d’elaborar la guia docent s’ha volgut que les activitats es puguin relacionar i avaluar seguint el currículum i l’avaluació per competències que estableix el departament d’educació de la Generalitat de Catalunya. Per aquest motiu, a la guia docent hi ha un quadre resum de les competències treballades, els continguts i una proposta de temporització. L’objectiu final: implicar als alumnes en la transició energètica. La idea final d’aquest projecte és generar consciència en els alumnes i que ells s’involucrin en la transició energètica mitjançant una campanya de sensibilització a nivell local. Es tracta de veure la transició energètica com una oportunitat per a crear un món millor.

Categories: Actualitat