ES PRESENTA EL PLA DE MOBILITAT ELÈCTRICA A LA COMARCA DEL RIPOLLÈS

Publicat per Agència de Desenvolupament del Ripollès el

Ripoll, març 2019.- En el darrer Consell d’alcaldes es va presentar la primera proposta de l’estudi de mobilitat elèctrica al Ripollès. Un estudi que recull tres objectius principals:

  1. La planificació i implementació d’estacions de recàrrega per a vehicles elèctrics a la comarca.
  2. La definició de les ubicacions, tipologies d’estacions de recàrrega i accés a les mateixes.
  3. La proposta d’un model de gestió dels punts de recàrrega

L’Associació Leader Ripollès Ges Bisaura, amb col·laboració de l’Agència de Desenvolupament  del Ripollès, va encarregar l’elaboració d’aquest estudi per conèixer la necessitat real i previsions futures de punts de càrrega vinculats al parc de vehicles elèctrics de la comarca i forasters. Aquest estudi ha estat elaborat per l’expert en mobilitat elèctrica, Patrick Renau, enginyer industrial de l’Associació Catalana promotora del Vehicle Elèctric Volt-Tour.

L’estudi de moment presenta el parc actual que consta només de 11 vehicles elèctrics identificats dels 21.525 vehicles totals que hi al Ripollès, corresponent a un 0.05 %. Una xifra poc elevada, però de la que es preveu un creixement exponencial, que a 8 anys vista (any 2026) s’espera que augmenti fins a 37 vehicles i fins a un total de 80 comptabilitzant els vehicles elèctrics forasters que circularan diàriament per la comarca.

A partir d’aquesta diagnosi i de l’anàlisi dels índex i tipologies de desplaçaments que hi ha a la xarxa viària del Ripollès (vehicles de residents, vehicles de segones residències o vehicles vinculats al turisme) s’ha presentat una proposta de punts de càrrega als diferents ajuntaments. Aquesta proposta incrementa el nombre de punts de càrrega actuals i proposa diferents tipologies, cadascuna vinculada a unes necessitats concretes ( per exemple punts de càrrega lenta vinculats a estacions de tren i equipaments, punts de càrrega semi-ràpida vinculats als nuclis urbans i punts de càrrega ràpida vinculats a les xarxes viàries). Actualment hi ha 3 punts de càrrega semi-ràpida identificats, un a Ripoll, un altre a Sant Joan de les Abadesses i un de privat. Aquests es complementen amb 11 punts de càrrega lenta repartits per tota la comarca.

Foto: estació de càrrega a Ripoll

Foto: estació de càrrega a Sant Joan de les Abadesses

L’estudi proposa el següent augment de punts de càrrega distribuïts en períodes de 4 anys:

2018-2022 :

  • 14 estacions de recàrrega semi-ràpida, dels quals es decideix fer el 35% de tipus recàrrega lenta per vehicles elèctrics lleugers (o sia 5 estacions de recàrrega lenta)
  • 10 estacions de recàrrega ràpida.

2022-2026 :

  • 10 estacions de recàrrega semi-ràpida addicionals a les ja existents i una estació de recàrrega lenta.
  • 14 estacions de recàrrega ràpida addicionals a les ja existents.

Ara caldrà que cada ajuntament revisi l’estudi i li serveixi com a guia per a desenvolupar estratègicament la xarxa de recàrrega elèctrica del seu municipi i en conjunt de la comarca.

Aquelles empreses o professionals que desitgin analitzar la viabilitat del cotxe elèctric per al desenvolupament de la seva tasca professional es poden posar en contacte amb els tècnics de Agència per a la realització de l’estudi, aquesta acció s’emmarca dins de les accions del projecte Pirinnowa’tt:Transició Energètica al Pirineu, projecte finançat per la convocatòria de projectes innovadors i experimentals del SOC.

 

Categories: Actualitat