QUETUR. L’ADR PRESENT A CABRALES A LA SEGONA TROBADA DEL GRUP OPERATIU

Publicat per Agència de Desenvolupament del Ripollès el

Neix un projecte estratègic per impulsar la innovació i la capacitació turística en el sector formatger

L’Associació RUTA EUROPEA DEL QUESO, amb el suport del Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación, ha posat en funcionament el Projecte QUETUR, que té com a objectiu proporcionar a les empreses en el sector formatger les eines d’innovació i capacitació necessàries per a desenvolupar experiències turístiques entorn al formatge. QUETUR ha rebut el suport econòmic del Ministerio per a la creació de grups operatius supra-autonòmics en relació amb Asociación Europea para la Innovación en materia de productividad y sostenibilidad agrícolas (AEI-Agri)  en el marc del Programa Nacional de Desarrollo Rural 2014-2020

QUETUR va començar la setmana passada a Madrid, amb diverses sessions de treball els dies 7, 8 i 9 d’agost per definir les actuacions que s portaran a terme durant els pròxims mesos. El projecte neix amb tres objectius bàsics:

  1. identificar els punts forts i febles existents en el sector formatger per a esdevenir agents turístics
  2. definir models d’innovació en la comercialització de productes Agro-alimentaris i agroturístics relacionats amb el formatge
  3. avaluar la creació d’una etiqueta de qualitat vinculada a la Ruta Europea del Queso.

A Madrid, els membres del grup operatiu, format per entitats multidisciplinàries dels territoris d’Idiazabal (Guipúscoa), Casar de Cáceres (Cáceres), Isla de Gran Canaria (Las Palmas) i Ripoll (Girona), van analitzar la situació actual i van establir les pautes de treball a desenvolupar en els propers mesos, culminant en la preparació d’un projecte d’innovació a executar durant el període d2019-2022, mitjançant el qual es treballarà amb tot el que tingui a veure amb els canals de comercialització curts i la generació de producte turístic de qualitat de les formatgeries.

Un dels valors estratègics del grup és la seva composició, de la qual és membre beneficiari l’Asociación Ruta Europea del Queso, la cooperativa de serveis turístics Erro, l’empresa de comunicació Barking Blogs, la consultoria especialitzada en desenvolupament rural AmaTerra, l’agrupació d’interès econòmic de productors de Torta del Casar Cynara cardunculus, l’Associació per a la promoció del formatge artesà  Artzai Gazta, l’Asociación Insular de Desarrollo Rural de Gran Canaria AIDER Gran Canaria i l’Agència Desenvolupament del Ripollès. També són membres  col·laboradors la Cooperativa Agroalimentaria Cooprado, el Consejo Regulador de la Denominación de Origen Protegida Idiazabal, l’empresa turística Etnoexperience i l’agrupació de productors locals Associació Producte del Ripollès. La coordinació i impuls del grup operatiu s’executa per l’agent d’innovació, Gestores Europeos, empresa especialitzada en projectes europeus.

Fira Europea formatge Cabrales

Com a continuació del treball iniciat a Madrid, el Grup Operatiu es reunia aquesta setmana a Cabrales (Astúries), lloc de naixement del formatge del mateix nom i municipi membre de l’Asociación Ruta Europea del Queso, que ja reuneix 19 Municipis associats amb formatge de 9 diferents regions europees. La reunió ha tingut lloc del 22 al 24 d’agost, com a preludi del Certamen del Formatge de Cabrales i la Fira Europea del Formatge que es celebra a Cabrales del 24 al 26 d’agost. Durant tot el cap setmana, tindrà lloc una mostra de folklore i tradicions populars, demostracions d’elaboració artesanal del formatge, taules rodones i actuacions musicals. A més, es podran degustar formatges de diferents territoris europeus, entre els que gaudirà d’un protagonisme especial el formatge de Cabrales, considerat un dels millors formatges blaus del món.

 

Fotos: Reunió del grup operatiu a Cabrales

Categories: Actualitat