ENGEGAT UN PROJECTE DE TRANSICIÓ ENERGÈTICA A CATALUNYA

Publicat per Agència de Desenvolupament del Ripollès el

El projecte TE21. Municipis i Comarques busca el canvi de model energètic a 100% renovables

La transició energètica es defineix com el canvi de model energètic que fa un territori cap a energies 100% renovables. Per assolir aquest objectiu, l’Agència de Desenvolupament del Ripollès i l’Associació LEADER Ripollès Ges Bisaura estan desenvolupant un projecte anomenat TE21. Transició energètica a municipis i comarques.

En aquest projecte es compta amb el suport de Ramon Sans, enginyer industrial i expert en transició energètica. Sans ha desenvolupat un model de càlcul on es demostra que canviar les fonts energètiques a 100% renovables és viable.

A través d’aquest model, els tècnics de l’àrea d’energia de l’ADR i l’Associació LEADER Ripollès Ges Bisaura han elaborat un informe personalitzat per cada municipi de Catalunya, on s’hi pot veure la inversió necessària per fer la transició energètica al municipi i l’estalvi que se’n derivaria a 25 anys.

A tall d’exemple, un micropoble com Vallfogona de Ripollès, amb 200 habitants, hauria d’invertir en 25 anys 3,5 milions d’euros i obtindria un estalvi de 15,5 milions d’euros. Mirant un municipi més gran, com Terrassa, amb 215.121 habitants, hauria d’invertir 1.500 milions d’euros, però obtindria un estalvi de 6.000 milions d’euros.

A part de les dades econòmiques, l’informe també contempla el territori que s’ha d’ocupar en cada municipi per poder instal·lar-hi les plaques solars. Cal dir que l’informe ha estat redactat contemplant només el pas a energia 100% solar, però que el model permet adaptar els càlculs a altres tipus d’energies renovables.

El que s’ha pogut observar és que els municipis amb alts requeriments energètics i que disposen de poc territori, com podria ser Barcelona, no disposaran de suficient superfície per a generar-se la totalitat de l’energia que consumeixen. En aquests casos, els municipis veïns amb territori disponible jugaran un paper important per aconseguir tenir una xarxa de distribució descentralitzada, capaç de satisfer el consum de tots els municipis de Catalunya. Per fer-se una idea general del que suposa aquest fet, Barcelona necessitaria un 50% més de superfície municipal del que té realment.

En aquest sentit tenim per davant l’oportunitat de fer un canvi de model energètic que no repeteixi els errors del passat, ja que s’ha basat en grans centrals generadores d’energia normalment monopolitzades per les grans empreses elèctriques del país. Per contra, amb el model de generació participativa i democratitzada de l’energia que es proposa en els estudis realitzats tots els ciutadans poden ser partícips del canvi.

El resultats que apareixen als informes són una visió general del que pot suposar endegar la transició energètica i ja han despertat l’interès de diferents municipis. En el cas de voler tirar endavant amb aquesta proposta, seria necessària una segona fase on es fes un estudi més detallat i personalitzat de cada població. En aquesta fase ja hi ha municipis interessats en participar-hi com Vallfogona de Ripollès (Ripollès) i Senan (La Conca de Barberà).

Aprofitant la celebració del 5è Congrés d’Energia de Catalunya, que tindrà lloc el proper dimarts dia 13 de febrer a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans (Barcelona), es realitzarà la presentació oficial del projecte i es donarà a conèixer la web on es podran consultar els informes de tots els municipis de Catalunya (www.transicioenergetica.com).

Aquest projecte és possible gràcies a fons provinents del Departament d’Agricultura Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) i del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC).

 

Categories: Actualitat

3.974 comentaris

Els comentaris estan tancats.