TECNOLOGIA MÒBIL PER A BESTIAR

Publicat per Agència de Desenvolupament del Ripollès el

L’Associació Producte del Ripollès amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vallfogona de Ripollès i l’Agència de Desenvolupament del Ripollès ha organitzat la jornada “Tecnologia mòbil per a bestiar” el passat dimecres 31 de gener a les 7 de la tarda.

La sala polivalent de Vallfogona de Ripollès va acollir una quarantena de persones, majoritàriament ramaders del Ripollès, però també de comarques properes i fins i tot del Pallars. Carme Freixa, alcaldessa de Vallfogona va realitzar la presentació de la jornada i va agrair l’assistència de les persones presents a la jornada.

Seguidament, Carlos Callejero, soci de l’empresa Digitanimal va donar a conèixer els dispositius que comercialitzen. Són collars amb gps per vaques, però també en tenen per altres animals com eugues, cabres i ovelles. El collar, a part, de situar l’animal, també analitza altres aspectes fisiològics del bestiar, com, per exemple si l’animal està en zel o té febre, etc. Cada aparell té un usuari i s’envien les dades tant al ramader com a l’empresa que pot fer el seguiment i avisar al propietari si detecta anomalies. Les dades arriben cada 30 minuts. Pel que fa a la bateria tenen una garantia de 9 mesos.

Finalment, Sergi Pujolriu i Marc Muntanya van explicar la seva experiència amb aquests dispositius. En el primer cas, la Carrera de la Vall d’en Bas va participar en una prova pilot amb la qual van poder adquirir, fa dos anys, 4 collars. Durant aquest temps han ajudat a l’empresa comercialitzadora a millorar, segons les necessitats que tenien, aquests aparells. Enguany, gràcies a un pla de millora, han pogut adquirir collars per tot el ramat.

En el cas de la segona experiència, en Marc Muntanya és pastor i té un ramat de cabres a Riudaura. Fa 5 anys va decidir que volia fer formatges, però per fer-ho necessitava poder vigilar el bestiar mentre ell elaborava. Després de buscar, es va decidir per un collar amb gps pensat per gossos. En cada moment pot saber on és el ramat. També ha provat un dron per localitzar les cabres i el compara amb la feina que pot fer un gos d’atura (si el dron vola baix, amb el soroll pots fer anar el ramat cap on es vulgui).

La jornada va finalitzar a 2/4 de 10 i va tenir molt bona acollida entre els assistents. Un cop acabada, es van realitzar contactes per conèixer més detalls de l’empresa comercialitzadora i de les experiències.

 


2.335 comentaris

Els comentaris estan tancats.