L’ALUMNAT DE CUINA I PASTISSERIA DE L’INSTITUT ABAT OLIBA I DE L’AULA D’HOSTALERIA DEL RIPOLLÈS VISITA EXPERIÈNCIES DEL PRODUCTE DEL RIPOLLÈS A LES LLOSSES

Publicat per Comunicacio ADR el

El passat dilluns 2 de maig, l’alumnat del Institut Abat Oliba que cursa els Cicles Formatius de Cuina i de Pastisseria a l’Aula d’Hostaleria del Ripollès va visitar a les Llosses l’explotació de Mas el Lladré i el restaurant Dachs.

L’objectiu de la sortida va ser descobrir algunes experiències del teixit productiu de la comarca vinculat a la marca de garantia Producte del Ripollès, així com un dels restaurants que treballa directament amb els ramaders de la comarca. L’alumnat va poder conèixer de primera mà la realitat d’una granja que manté el caire familiar de les explotacions ramaderes de muntanya, com és Mas el Lladre. Al mateix temps, que varen poder conèixer Dachs, un restaurant compromès amb els productes del territori.

Aquesta activitat forma part de l’especialitat que des dels Cicles Formatius en Cuina i Pastisseria s’està treballant en relació a la cuina i el producte del territori. L’Agència de Desenvolupament del Ripollès i l’Institut Abat Oliba estan treballant conjuntament per posicionar l’Aula d’Hostaleria del Ripollès com un referent en cuina de muntanya.

Mas el Lladré és una petita explotació agroramadera que alterna l’activitat ramadera de producció de llet amb l’elaboració artesanal dels derivats de la llet i que forma part de la marca de garantia Producte del Ripollès. L’arrelada experiència en el sector rural i la cura del ramat, amb una bona alimentació de pastures naturals i farratges idonis, es tradueix en una producció de llet d’alta qualitat. Aquesta qualitat es pot detectar en el gust dels productes que elaboren posteriorment a la mateixa explotació. Tant l’activitat ramadera com l’elaboració de derivats làctics és de caire familiar i, per tant, de producció limitada. Amb l’elaboració i venda al consumidor final es prioritza proporcionar una bona traçabilitat i una informació del tot fiable per al consumidor. Han obtingut premis al Concurs de Formatges de la Seu d’Urgell, al Lactium de Vic i al World Cheese Awards d’Anglaterra.

Dachs és un restaurant de cuina tradicional catalana que compra directament a alguns ramaders de la comarca, però sobretot de les Llosses. El tret diferencial és que alguns dels productors formen part de la mateixa entitat que gestiona el restaurant. A Dachs també hi ha una agrobotiga on venen producte local i artesà, fet que aporta valor als clients que mengen al restaurant. El valor de què els mateixos socis de Dachs siguin productors i restauradors es transmet en l’oferta gastronòmica en la que es troben molts plats de cuina de muntanya amb producte local de la marca de garantia Producte del Ripollès.

Categories: Actualitat