PRIMERS PASSOS DE L’AGÈNCIA DE DESENVOLUPAMENT DEL RIPOLLÈS PER VINCULAR EL SECTOR PÚBLIC I EL PRIVAT DEL RIPOLLÈS EN LA PRESA DE DECISIONS CONJUNTES PER A ACCIONS FUTURES

Publicat per Comunicacio ADR el

Realització de dues sessions informatives: taula de treball del sector turístic i el procés d’obtenció de la carta europea de turisme sostenible vinculada al parc. 

Des de l’Agència de Desenvolupament del Ripollès es treballa en diferents àmbits sectorials: agroalimentari, ocupació – formació, empresa – emprenedoria, turístic, energètic i forestal.

Per aquest motiu, es considera del tot rellevant la concertació i entesa entre el sector públic i el privat que es pretén canalitzar a través de les taules de treball i fomentar la participació entre els diversos agents implicats.

Aquestes taules de treball s’han de caracteritzar per fomentar la participació del conjunt de la població i de les seves organitzacions en els àmbits de treball de l’Agència i l’assoliment dels objectius predefinits, amb l’objecte de dotar a aquesta, i al conjunt de la societat d’un espai de diàleg i intercanvi d’informació que fomenti la cooperació estratègica en els diferents àmbits de treball i aportar informació amb processos de participació amb la representació per part de les taules de treball en tots aquells aspectes estratègics i polítiques socioeconòmiques que siguin rellevants per a la seva actuació, avaluar el funcionament i proposició de millora de les línies generals, dels circuits i dels canals de comunicació que han d’enquadrar la relació de col·laboració entre les parts. Així les taules han d’estar fonamentades en els principis de: participació, representativitat, inclusió i obertura.

Amb l’objectiu de presentar el funcionament i iniciar la taula de treball del sector turístic, el dilluns 7 de març a les 17h, a la seu de l’agència del Ripollès, es va realitzar una primera sessió informativa per tal d’informar al sector públic i privat de la comarca i demanar la seva participació i col·laboració.

Al llarg d’aquesta presentació, es va explicar la tasca principal que té l’Agència de desenvolupar socioeconòmicament tota la comarca del Ripollès, així com també el nou model a seguir a partir de les taules de treball.

Seguidament es van exposar els resultats extrets de l’estudi de revisió estratègica turística del Ripollès realitzat al 2014-2015, que parteix d’una diagnosi inicial del turisme comarcal i es marquen unes estratègies que s’han de transformar en accions a partir de les aportacions i el consens que es derivin de les taules de treball de turisme.

A continuació es va realitzar una segona sessió informativa sobre la CETS (Carta Europea de Turisme Sostenible) al Ripollès vinculada al Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, una certificació atorgada per la Federació Europarc que acredita que un territori entorn un espai protegit disposa d’una estratègia en turisme que compleix unes pautes de sostenibilitat i que ha estat elaborada en consens amb els agents del territori.

En el cas del Ripollès i a partir de la declaració del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, el procés de certificació amb la Carta Europea de Turisme Sostenible ens ha d’ajudar a articular els beneficis que la presència d’un espai protegit genera al seu entorn, essent així de cabdal importància per a empreses turístiques locals (accés a mercats turístics de turisme de natura), productors locals (valorització del sector agroalimentari), població local (comptabilització del turisme amb les tradicions locals) i entitats de protecció del territori, entre d’altres.

Durant la sessió es va comptar amb la presència del Parc de la Zona Volcànica de la Garrotxa que va explicar l’experiència del desenvolupament turístic de la comarca de la Garrotxa arrel de la declaració del Parc i el seu procés d’obtenció de la CETS, un procés obert  que van renovant cada cinc anys.

A continuació es va explicar la metodologia de treball a iniciar per a la obtenció de la CETS i el calendari de treball previst per a la candidatura del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser de la comarca del Ripollès.

Un total de 40 persones varen assistir a les dues sessions informatives.

SESSIÓ web SESSIÓ_ web

Categories: Actualitat