NOVA CONVOCATÒRIA DE L’ESCOLA DE PASTORS PER A L’ANY 2016

Publicat per Comunicacio ADR el

Oberta la convocatòria 2016 per l’escola de pastors.

L’Escola de Pastors de Catalunya treballa en la dinamització de la pagesia en l’àmbit rural. Impulsa accions que pretenen donar suport a la pagesia existent i aposta per una nova generació que basa en l’agroecologia la seva manera d’entendre aquest ofici.

A través de l’Escola es vol consolidar un nou model de pagesia que produeix canvis molt importants en el desenvolupament rural del nostre país. A través de la incorporació de noves generacions, molts cops alienes a una tradició familiar, es pretén demostrar que, la pagesia, per ella mateixa, és un sector viable econòmicament.

L’Escola de Pastors de Catalunya neix al 2009 amb l’objectiu de garantir el relleu generacional mitjançant la incorporació de persones a l’activitat, la gestió sostenible de les finques i la dinamització del sector fent-lo viable econòmicament. Després de set edicions podem dir que el relleu existeix i que està protagonitzat per persones amb vocació, il·lusió i capacitat de treball. L’Escola amplia la seva missió intervenint en el debat de la incorporació d’aquesta nova pagesia al sector i activant mesures que aportin solucions: formació específica, accés a la terra, assessorament individualitzat per a projectes d’escala familiar i/o cooperatius, etc.

L’associació és entitat assessora del Departament d’Agricultura. Aquesta compta amb un servei d’assessorament independent des de l’any 2013 per aquells/es alumnes que han passat per l’escola de pastors i s’ha iniciat o estan a punt d’iniciar-se a l’activitat. L’objectiu és acompanyar-los durant les fases inicials de la creació del seu projecte per tal que cometin els menys errors possibles.

Amb tot això, el projecte pretén dignificar aquesta professió i facilitar eines per a la seva organització i cooperació. L’Escola de Pastors de Catalunya compta en aquesta vuitena edició amb el suport del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, l’Escola Agrària del Pallars en l’execució del bloc teòric de la formació.

La nova convocatòria 2016

El passat 31 d’octubre es van publicar les bases de la nova convocatòria pel curs del 2016. La inscripció es tancarà el proper 30 de novembre. L’escola està dirigida a tot el sector ramader. Per tant és una escola que vol formar persones pageses i pastores vinculades a tot tipus de bestiar: ovelles, cabres, vaques de carn i de llet, cavalls de carn, rucs per cria, etc.

Els alumnes rebran una formació teòrico-pràctica que durarà sis mesos. Un mes de formació teòrica intensiva; un més de teòrica en format seminaris d’una setmana, que es repartiran durant el període de pràctiques (256 hores lectives), i quatre mesos de pràctica en finques en actiu. La formació teòrica intensiva tindrà lloc entre el 22 de febrer i el 18 de març de 2016. Els seminaris de formació tindran lloc el mes de maig, juny, setembre i octubre.

Des d’aquest enllaç es pot accedir al formulari d’inscripció del nou curs de l’Escola de Pastors. 

Presentació al Ripollès i comarques veïnes

Aquest dijous 5 de novembre, el CRD com a delegació presentarà el nou curs de l’Escola de Pastors, a càrrec de Neus Monllor, col·laboradora de l’Escola. L’acte tindrà lloc a les 15:30 a les Càpsules d’Emprenedoria del Consorci. D’altra banda, també es coneixeran les experiències d’en Josep Orra, tutor de pràctiques de l’explotació ramadera Pujol Orra de Les Llosses, on tenen vaques de llet ecològica i elaboren els seus productes làctics; i d’en Xevi Crosas, antic alumne de l’Escola i que actualment té el seu ramat d’ovelles i obrador de formatges, el Serradet de Barneres de Sant Martí Sescorts (Osona).

cartell_presentacio_ripoll-1web

Des del 2012 han passat pel Ripollès 10 alumnes en pràctiques de l’Escola de Pastors i 9 explotacions, 1 de la Vall de Camprodon, 1 de la Vall de Ribes i les altres 7 del Baix Ripollès, han acollit aquestes persones.

 

Categories: Actualitat