RIPOLL ACULL LA PRIMERA FIRA EUROPEA DEL FORMATGE

Publicat per Comunicacio ADR el

Els dies 3 i 4 d’octubre, la plaça de la Lira de Ripoll, acollirà la primera edició de la Fira Europea del Formatge, organitzada per l’Ajuntament de Ripoll en col·laboració amb el Consorci Ripollès Desenvolupament i l’Associació Ruta Europea del Formatge. La fira reunirà 15 parades de productors de formatge i punts de venda de productes afins, com ara melmelades, vins i cerveses.

La mostra obrirà dissabte a les 10.30h amb la degustació i venda de formatges dels Ripollès (Mas el Lladré, Formatgeria Roura Soler, Formatgeria Herbacol, Formatgeria Palou, Formatges del Pujol Orra i Formatgeria Bac d’Estiula) i també europeus (DO Idiazábal, DO Maó-Menorca, DO Torta del Casar, DO Cabrales, Formatge de Peñamellera Alta, DO Ossau-Iraty, DO Cantal, DO Roquefort i DO Queijo de Nisa), melmelades l’Aranyonet, el celler Mas de la Caçadora i les cerveses artesanes del Ripollès La Minera i La Calavera.

Durant tot el cap de setmana els assistents a la Fira podran conèixer, degustar i comprar formatges, així com aprendre una mica més sobre el món formatger: els més petits a través dels tallers infantils d’elaboració de formatge de la mà d’Ester Camps, de la Formatgeria Herbacol de Queralbs, que tindran lloc el dissabte i el diumenge a les 12h i els més grans podran gaudir del tast guiat de formatges i maridat amb vins a càrrec del gastrònom Pep Nogué, el dissabte a les 18h. Tant el taller infantil com el tast maridat es realitzaran a la Sala Eudald Graells i cal fer inscripció prèvia (places limitades).

També s’han programat activitats complementàries a la Fira com ara inflables per a la mainada, el dissabte a la tarda a la Plaça Sant Eudald, visites guiades al Museu Etnogràfic de Ripoll, que es faran el dissabte a les 17.00h i 18.00h i diumenge, a les 11.00h i a les 12.00h.  Així mateix, una desena d’establiments de restauració de la vila participen a la Fira Europea del Formatge amb un menú elaborat amb formatges del ripollès.

Durant tot els cap de setmana, al mateix espai de la fira, es podran comprar tiquets degustació, amb un cost de 5 euros i que inclou: cinc degustacions diferents a escollir entre formatges, vi i cervesa; un val de descompte per als inflables; un descompte per a un menú als restaurants participants a la Fira i un 2×1 a la visita guiada del Museu Etnogràfic de Ripoll.

Tot el programa de la fira el trobaràs clicant aquí.

La Ruta Europea del Formatge

La primera Fira Europea del Formatge neix arrel de la constitució, a finals de 2014, de la Ruta Europea del Queso, una associació de municipis d’arreu de l’Estat espanyol amb productors artesanals de formatge i es pretén convertir-la en una cita obligada amb periodicitat anual.

Amb la creació de la Ruta Europea del Formatge es pretén donar a conèixer el patrimoni cultural, gastronòmic i natural de les diverses zones, així com impulsar el turisme cultural i gastronòmic i col·laborar en programes comuns extensibles a altres municipis d’arreu d’Europa. De fet, aquesta associació ja es va presentar al Ripollès en el marc de la Fira de les 40 Hores de Ripoll, celebrada els dies 20, 21 i 22 de març de 2015.

Coincidint amb la celebració de la Fira Europea del Formatge, Ripoll també acollirà els dies 2 i 3 d’octubre, la Segona Trobada de l’Associació Ruta Europea del Formatge, una trobada d’intercanvi entre diferents grups d’acció local dels territoris de la Ruta Europea del Formatge i una Trobada del grup català d’anàlisi sensorial de formatges.

Més informació en aquest enllaç

Categories: Actualitat