RIPOLL, SOCI FUNDADOR DE L’ASSOCIACIÓ RUTA EUROPEA DEL FORMATGE

Publicat per Comunicacio ADR el

L’Ajuntament d’Idiazabal, municipi conegut gràcies al formatge de Denominació d’Origen Protegida (DOP) que porta el seu nom, va acollir dijous i divendres de la setmana passada (4 i 5 de desembre) el I Fòrum Ruta Europea del Formatge Workshop – REQws. Una trobada de treball on es van donar cita diferents DO de formatge, així com altres territoris formatgers, a nivell estatal i en la qual es van establir les bases per la creació de la Ruta Europea del formatge, una xarxa que, al voltant del formatge com a producte de qualitat i atractiu turístic, pretén aglutinar els territoris més rellevants en aquest àmbit a nivell d’Europa.

L’Ajuntament de Ripoll va ser una de les entitats convidades a formar part d’aquest fòrum, en el qual hi van assistir Miquel Rovira, en representació de l’alcalde del municipi, Jordi Munell, i personal tècnic del Consorci Ripollès Desenvolupament, com a entitat comarcal de promoció econòmica. El Ripollès, tot i no tenir DOP, compta amb sis reconeguts elaboradors de formatges, alguns dels quals han estat premiats internacionalment. A partir d’ara, l’Ajuntament de Ripoll haurà d’aprovar per plenari, tant els estatuts, com l’adhesió en aquesta Ruta.

Ripoll a Idiazabal-1web  Jornada Treball Idiazabal

Ripoll a Idiazabal-2  Visita Idiazabalweb

Ripoll va ser un dels deu municipis signants de l’Associació Ruta Europea del Formatge que, mica en mica, s’anirà ampliant a diferents regions d’Europa per aglutinar, al voltant de municipis i les respectives comarques, tots aquells agents socioeconòmics implicats: ajuntaments, agències de desenvolupament local/comarcal, denominacions d’origen, pastors, formatgeries, cooperatives… Una idea que s’emmarca dins de l’estratègia de la Comissió Europea per al període 2014-2020 que, entre els seus objectius, busca promoure els productes gastronòmics europeus.

Ripoll a Idiazabal

L’objectiu és potenciar la relació entre el sector turístic i gastronòmic, permetent a tota la cadena de valor del producte agroalimentari, que va des d’agricultors fins a empreses turístiques, crear riquesa i desenvolupament en els seus municipis, comarques i regions. A més de promocionar i impulsar els destins a través del turisme cultural, gastronòmic, natural i sostenible, la Ruta busca:

  • Establir vincles de col·laboració entre regions i països.
  • Potenciar i conservar un patrimoni insubstituïble i de gran importància pel fons cultural europeu.
  • Donar a conèixer el patrimoni cultural/gastronòmic/natural existent, fent especial incís en les seves particularitats identitàries i culturals.
  • Potenciar la catalogació, conservació i difusió del patrimoni existent.
  • Desenvolupar una clara vocació divulgativa i de conservació del patrimoni.
  • Promocionar la investigació i el desenvolupament.
  • Fomentar que l’itinerari es converteixi en una eina de coneixement basada en el turisme d’experiències, de tal manera que els diferents destins es converteixin en exportadors d’il·lusions, sensacions i vivències reals.

Els 10 primers signants de l’Associació són els municipis d’Idiazabal, l’impulsor de la iniciativa; Maó, Manzanares, Morales del Vino, Casar de Cáceres, Cabrales, Ripoll, Pañamellera Alta, La Seu d’Urgell i Uharte-Arakil, la majoria dels quals compten amb DO.

Categories: Actualitat