EL CONSORCI D’ESPAIS D’INTERÈS NATURAL DEL RIPOLLÈS PODRIA DOBLAR EL SUBMINISTRAMENT D’ESTELLA PER ESCALFAR EQUIPAMENTS PÚBLICS EN DOS ANYS

Publicat per Comunicacio ADR el

L’ús de la biomassa com a font d’energia en equipaments públics ha crescut exponencialment al Ripollès des del 2008, any en què el Consorci d’Espais d’Interès Natural del Ripollès va iniciar aquesta tasca com a gestor dels boscos d’utilitat pública de titularitat dels ajuntaments de la comarca.

Es va començar des de zero, amb un primer pla estratègic de desplegament de la biomassa com a ús energètic en equipaments públics. El 2009 es va posar en funcionament una primera caldera per escalfar equipaments municipals a Planoles, amb unes 50 tones de consum anual proporcionades pel CEINR.

5 anys després, el creixement ha estat notable i el Consorci ja subministra unes 600 tones anuals d’estella per a 7 instal·lacions 100% públiques de la comarca ubicades a Planoles, Vallfogona de Ripollès, 2 a Ribes de Freser (instal·lació del CEINR i la xarxa de calor), Llanars (xarxa de calor), Ripoll i Campdevànol. Recentment, també s’ha començat a subministrar la instal·lació que s’ha posat en funcionament a la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Ripoll.

Per tal d’adaptar-se a aquest procés de creixement, el CEINR, amb seu a Ribes de Freser, ha hagut de créixer també en espais. Per això disposa d’una nau propietat del Consell Comarcal del Ripollès al polígon de Niubó de Campdevànol, on produeix i emmagatzema l’estella. La col·laboració de l’ens comarcal i de l’ajuntament han estat claus per disposar d’aquesta instal·lació, on també es disposa d’un espai a l’aire lliure on es porta la fusta verda que arriba de bosc. Aquí es fa el procés d’assecatge, que pot durar uns nou mesos, abans de fer l’estella.

FustaNiubóweb

Al magatzem s’hi poden encabir i guardar fins a 250 tones. D’aquí es transporten directament a les sitges de les calderes. En algun cas, com la xarxa de calor de Ribes, el subministrament pot ser cada 15 dies en ple hivern. Cal dir que a Vallfogona i a Llanars el CEINR produeix l’estella in situ, ja que la fusta prové del bosc del mateix poble i així s’evita el seu transport.

MagatzemNiubóweb

Les perspectives de creixement a curt termini són altes, ja que ha entrat en funcionament una nova línia de finançament per a la instal·lació de calderes de la Diputació de Girona que farà que alguns ajuntaments puguin tirar endavant noves instal·lacions. La previsió és que a uns dos anys vista, n’hi hagin unes 7 més en funcionament (les més avançades són tres més a Ripoll i una segona a Vallfogona de Ripollès). Això suposaria duplicar la demanda d’estella que actualment distribueix el CEINR, que podria també consolidar l’estructura tècnica de l’ens així com de la brigada que treballa permanentment a bosc.

El director tècnic del CEINR, Jordi Faus, assegura que, tot i el creixement, “encara estem en una fase inicial i la repercussió de neteja al bosc és petita”. Els forests d’utilitat pública de titularitat dels ajuntaments al Ripollès tenen una extensió d’unes 19.000 hectàrees i poden arribar a generar unes 15.000 tones d’estella a l’any.

La comarca ha estat titllada de pionera en la reactivació de la biomassa forestal com a bioenergia pel Centre Tecnològic Forestal de Catalunya. Una activitat que permet un clar estalvi econòmic per a l’administració que hi aposta, una reducció de les emissions de CO2 i la dinamització d’un filó d’ocupació en constant creixement.

Categories: Actualitat