ELS CLIENTS INTERNACIONALS DE LA XARXA DE SENDERS ITINERÀNNIA DEIXEN UN IMPACTE ECONÒMIC DE 3 MILIONS D’EUROS A LES TRES COMARQUES DURANT EL 2013

Publicat per Comunicacio ADR el

Aquest matí s’ha celebrat a la seu del Consell Comarcal de l’Alt Empordà la roda informativa per presentar l’impacte econòmic generat pels operadors de senderisme europeu durant l’any 2013 a la xarxa Itinerànnia. Aquesta xarxa està implantada a les comarques del Ripollès, la Garrotxa i l’Alt Empordà des de l’any 2008. Aquest projecte de cooperació entre les tres comarques va néixer amb l’objectiu de desestacionalitzar el turisme i captar nous mercats potencials.

La iniciativa està impulsada pel Consell Dinamitzador, un òrgan format pel Consell Comarcal del Ripollès, Consell Comarcal de la Garrotxa, Consell Comarcal de l’Alt Empordà i les tres entitats de promoció turística d’aquests territoris (Consorci Ripollès Desenvolupament, Turisme Garrotxa i Empordà Turisme).

presentacio_itineranniaWeb

Després de donar la benvinguda, com a amfitrió, el vicepresident del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, Quim Felip, va recordar que al llarg d’aquests anys “s’han marcat i senyalitzat més de 2.500 quilòmetres de senders, recuperant els antics camins que s’utilitzaven per anar d’un poble a l’altre. Durant tot aquest temps a més de promocionar aquest recurs per al turisme de proximitat s’ha treballat intensament per promocionar-lo en mercats europeus”.

Per la seva banda, el president del Consell Comarcal de la Garrotxa, Joan Espona, va destacar que el model d’Itinerànnia “es resumeix en posar en comú un conjunt de línies d’actuació per esdevenir un destí amb un creixement econòmic basat en el turisme, respectant sempre la conservació de l’entorn i la qualitat de vida de la població local. Desenvolupar el senderisme com una de les activitats turístiques donava resposta a aquest model de turisme sostenible, a través de la realització d’un estudi inicial en el que es va detectar un interès creixent de turistes de països europeus de Gran Bretanya, Holanda, França i Alemanya, en descobrir els territoris caminant, va néixer la proposta de crear una oferta de senderisme diferenciada”.

El president del Consell Comarcal del Ripollès, Miquel Rovira, va recordar que Itinerànnia està basada en el model suís, concretant que “la xarxa de senders és com un mapa de carreteres però pedestre, que permet anar de qualsevol punt a qualsevol altre, permet caminar dels Pirineus fins al mar i del mar fins als Pirineus. Recupera les antigues vies de comunicació entre els pobles amb l’objectiu que el senderista arribi a les zones habitades, el que li permet gaudir dels serveis que ofereixen i efectuar despesa econòmica a les viles fent que els ingressos econòmics reverteixin en diversos àmbits del propi territori”.

Rovira va concretar que “el tipus de client europeu que realitza aquests viatges són persones de més de 55 anys, que vénen amb parella o en grup, de nivell cultural i adquisitiu mig-alt. Són amants de la natura i molt respectuosos amb el medi ambient. Els hi agrada rebre un tracte molt proper i familiar en els establiments, allotjant-se en cases de turisme rural i hotels de petites dimensions i tenen gran interès en conèixer productes de la gastronomia local, la cultura i la forma de vida dels llocs que van trobant al llarg del camí”.

 

ELS RESULTATS

La coordinadora d’Itinerànnia, Adriana Ramon, va ser, finalment, l’encarregada de donar tots els detalls sobre els resultats i les xifres que es recullen en l’estudi. Per tal de conèixer l’impacte econòmic que suposen els clients europeus s’ha realitzat a través un estudi per quantificar la xifra de negoci que han suposat els productes comercialitzats durant l’any 2013, aquest estudi ja es va realitzar pel 2012 i el creixement és notable.

Cal tenir en compte que aquest estudi només quantifica l’impacte econòmic dels clients internacionals que aporta aquest projecte per tal de poder quantificar com aquest projecte insereix en la desestacionalització turística. Aquests turistes/clients que estem analitzant pernocten en aquests territoris en els períodes de baixa ocupació: entre setmana, mesos de tardor i de primavera…

L’increment productes de senderisme que transcorren per camins d’Itinerànnia ha estat notable, dels 36 productes que es comercialitzaven a través d’operadors a finals de l’any 2008 es va passar a 63 a finals de 2012 i a final de 2013 se n’han identificat 91. Un creixement del 30%

Inicialment operaven 5 països en aquesta zona: França, Alemanya, Regne Unit, Holanda i Bèlgica. Durant aquest 2013 hem detectat nous turistes provinents de Noruega i Estats Units.

L’estimació de la xifra de negoci que han suposat els clients europeus durant l’any 2013 es basa en el preu dels paquets turístics, calculant així mateix les despeses generades en alimentació (en cas que no estigui inclosa total o parcialment en l’oferta) i en comerç i compres.

Els resultats són:

 

Import estimat a partir del preu dels paquets turístics analitzats

Import estimat en despesa alimentació

(9,59%)

Import estimat

despesa en comerç i compres

(15%)

 

Import estimat total

91 productes – senderisme

2.619.508 €

251.211 €

392.926 €

3.263.645 €

Per tant, l’import estimat total incloent el paquet turístic (menys les despeses no imputades) + despesa en alimentació i comerç /compres és de 3.263.645 € pels productes analitzats.

L’estudi realitzat durant aquest any s’ha centrat exclusivament en els productes de senderisme, en aquest cas respecte a l’any passat el creixement de l’impacte econòmic ha estat d’un 54,8%. Degut no només a l’increment de productes sinó tambe al creixement del nombre de reserves que han tingut alguns d’aquests productes, cal tenir en compte que un dels operadors que té més clients i que té 4 productes de senderisme diferents a les tres comarques ha fet una campanya especial durant aquest any 2013 a Gran Bretanya per promocionar el destí, de Ripollès i Garrotxa i això ha fet incrementar el nombre de clients.

 

ALTRES RESULTATS DESTACATS:

  • L’estada mitjana dels productes analitzats de senderisme és de 6,35 nits
  • El 80,95% de les nits estan allotjats a alguna de les comarques Itinerànnia. Això correspondria a una estada mitjana de 5,15 nits a les comarques Itinerànnia, en productes de senderisme.
  • El nº estimat de persones que durant el 2013 han viatjat amb alguns dels productes de senderisme analitzats és de 4.772 persones.
  • El nº estimat de pernoctacions de senderisme durant el 2013 corresponents als productes de senderisme analitzats, dins les comarques d’Itinerànnia és de 27.997 pernoctacions.
  • Despesa estimada en alimentació pels productes analitzats: 251.211€

Suposa aproximadament una despesa complementària del 9,59% sobre el cost total del producte, pel total dels productes.

S’ha estimat una despesa complementària del 15% sobre el cost total del producte, pel total de productes de senderisme analitzats a partir de l’estudi realitzat recentment a la Garrotxa Impacte econòmic de la CETS sobre el turisme de la Garrotxa 2001-2010. Un import de estimat de 392.926 €.

És important tenir en compte que aquest no és el total de l’impacte econòmic total del projecte de la xarxa de senders, en aquest estudi no es contemplen els turistes de proximitat, ni usuaris de la xarxa, aquest estudi revela l’impacte ecònomic només els productes venuts a través d’operador o agències receptives a clients/turistes europeus.

És complicat poder analitzar l’impacte de la resta d’usuaris de la xarxa de senders, ja que moltes vegades el turista de proximitat fa com una de les activitats senderisme però no en tenim un coneixement directe.

Segons estudis existents realitzats per l’editorial Alpina, editora dels mapes de la xarxa a cada comarca, per cada mapa venut caminen 25 persones.

En aquest cas doncs, si es calculen que s’han venut entre les tres comarques 2.588, el resultat és que unes 64.700 persones han caminat per algun tram de la xarxa de senders.

Un altre dels indicadors que utilitzem per analitzar el bon funcionament de la infraestructura turística és l’increment de visites al web: Any 2013: 31.346 visites (32%), Pàgines vistes:129.633.

Any 2012 23.770 visites/Pàgines vistes 107.198.

Dels 31.346 visitants un 52% visiten l’apartat de propostes d’itineraris creats específicament pels turistes de proximitat.

Considerant els bons resultats detectats en l’estudi i als dels altres indicadors estudiats, el Consell Dinamitzador d’Itinerànnia, format per representants de totes les entitats impulsores ha aprovat el pla estratègic pels propers anys que contempla seguir apostant pel manteniment i la millora dels camins de la xarxa de senders, la promoció i suport a agències de viatges i operadors en la creació de productes especialitzats i la promoció de nous usos sobre els camins de la xarxa de senders.

Volem també aprofitar aquesta oportunitat per anunciar que a partir de Setmana Santa estarà activa una nova aplicació mòbil que permetrà veure a través dels telèfons mòbils la xarxa de senders, els itineraris més propers del lloc on s’està ubicat així com els serveis turístics més propers.

És una informació del Consell Comarcal de l’Alt Empordà i d’Itinerànnia. Consulteu la pàgina web: www.itinerannia.net

Categories: Actualitat