APOSTA DEL RIPOLLÈS PER ENLLAÇAR PRODUCTE, CUINA I FORMACIÓ DE PROFESSIONALS DEL SECTOR

Publicat per Comunicacio ADR el

Aquest matí el menjador de l’Aula d’Hostaleria del Ripollès ha acollit una doble presentació que ha simbolitzat la sinergia entre diferents sectors com l’agrari, el ramader, la restauració, el turístic i el formatiu. Per una banda, s’ha presentat El Ripollès a taula,  projecte de dinamització del producte local que neix per enfortir els vincles entre els productors i les cuines del territori. I d’altra banda, s’ha anunciat la nova oferta educativa que oferiran l’Institut Abat Oliba de Ripoll i l’Aula d’Hostaleria del Ripollès el curs 2014-2015: un Cicle Formatiu de Grau Superior de Direcció en Cuina, el primer de Catalunya que s’impartirà en format FP Dual.

Present31-03-14web1

Tal com ha explicat el vicepresident del Consorci Ripollès Desenvolupament, Miquel Rovira, es tracta fer un treball conjunt i implicar tots els àmbits per tal de donar sortida a uns sectors que a la comarca prenen força, com són el primari o el dels serveis relacionats amb la cuina i la restauració i, per tant, d’enllaçar la tasca amb el producte i els restaurants amb el fet de comptar amb una oferta formativa que doti el sector de nous professionals.

 

Reforçar la comercialització del Producte del Ripollès

Joan Casas, director del l’Oficina del departament d’Agricultura a Ripoll, parlava de la bona salut del sector primari al Ripollès, una de les comarques de muntanya amb més explotacions en actiu i on hi ha un degoteig d’incorporacions de joves, i de la importància de poder donar sortida a aquests productes amb la promoció i la seva incorporació a les cartes dels restaurants.

El Consorci Ripollès Desenvolupament fa anys que treballa per diferenciar els productes agroalimentaris de la comarca i potenciar-ne la comercialització. Per això va crear la marca de garantia Producte del Ripollès, va promoure i recolzar la creació d’associacions de productors i va promoure també la creació de marques de producte propis, tots englobats sota la marca global que garanteix que el producte, que també rep certificació de qualitat, ha estat produït, transformat i elaborat al Ripollès.

Amb aquests passos fets, la campanya El Ripollès a taula vol anar més enllà i estrènyer lligams entre productors i restauradors per augmentar el consum del producte propi. Per això s’ha elaborat un fulletó on s’expliquen els productes i les associacions de productors i on es pot visualitzar, en un calendari comú, les temporades gastronòmiques de promoció dels productes propis (xai, poltre, vedella, trumfa i porc) que impulsen les tres associacions d’hostaleria i restauració de la comarca: l’Associació d’Hostaleria del Ripollès, els Fogons de la Vall de Ribes i les Cuines de la Vall de Camprodon. També s’hi poden veure les 16 jornades formatives que organitzarà durant el 2014 el Consorci sobre producte i gastronomia, així com mencions d’actes i fires com les de bestiar. El fulletó ha estat finançat en el marc del projecte de cooperació interterritorial Gustum.

PantallaProducteRipollès

Per reforçar la difusió també s’ha presentat una renovació del web www.productesdelripolles.com, ara més dinàmic i complet i amb possibilitat de fer cerques per producte, productor, municipi o punt de venda i de degustació, i un nou bloc que incorporarà receptes dels diferents restaurants de la comarca. Al bloc s’hi podrà accedir des del mateix web i totes les receptes estaran elaborades amb productes del Ripollès.

Formació per poder dirigir una cuina

“Adequar l’oferta d’ensenyaments professionals a les necessitats del territori”. Així definia Josep Polanco, inspector del departament d’Ensenyament, l’origen del nou Cicle Formatiu de Grau Superior de Direcció en Cuina. El fet que s’imparteixi en modalitat dual permetrà que la formació s’alterni entre empreses i el centre educatiu i suposarà una beca salari o un contracte laboral per l’alumne durant el segon any. “Això permetrà millorar l’ocupabilitat entre els joves al mateix temps que l’empresa guanya en potencial i competitivitat”.

Present31-03-14web2

La directora de l’Institut Abat Oliba, Rosa Maria Tolòs, ha dit que el Cicle donarà resposta a la comarca i a les comarques veïnes. De fet, part dels alumnes que actualment cursen els Cicles Formatius de Grau Mitjà de Cuina i Gastronomia i de Pastisseria i Forneria provenen d’altres territoris, com Osona i la Cerdanya. Tolòs ha agraït l’aposta d’Ensenyament per un territori com el nostre i ha explicat que és fruit d’haver detectat una necessitat real després de fer una prospecció comarcal i supracomarcal.

L’objectiu de la nova formació serà formar persones capaces de dirigir i organitzar la producció i el servei en cuina i que en puguin gestionar tant l’equip tècnic, de recursos i aprovisionament, com l’equip humà.

Tastets31-03-14web

Categories: Actualitat