PELEGRÍ AFIRMA QUE EL PROGRAMA LEADER ÉS UNA EINA EFICAÇ PER A LA DINAMITZACIÓ TERRITORIAL

Publicat per Agència de Desenvolupament del Ripollès el

El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del delegat del Govern de la Generalitat de Catalunya a Girona, Eudald Casadesús, i del director general de Desenvolupament Rural, Jordi Sala, s’ha reunit aquest matí amb representants de l’Associació per a la Gestió del Programa Leader Ripollès, Ges i Bisaura. L’han rebut el president de l’entitat, Miquel Rovira, i  la vicepresidenta, Rosa Vestit. El Leader Ripollès Ges Bisaura és un grup d’acció local que va ser seleccionat pel Departament per desenvolupar el programa Leader 2007-2013 en l’àmbit territorial de la comarca del Ripollès i vuit municipis de les valls del Ges i del Bisaura.

L’estratègia de l’Associació es basa, principalment, en la valorització del producte agroalimentari local i en el foment de l’ús de les energies renovables com a alternativa de desenvolupament territorial. L’Associació ha gestionat, des de l’inici del programa, 94 projectes (19 dels quals de la convocatòria actual), amb un ajut total de 3.750.903,98 €, cosa que representa una inversió de 12.616.447,47 €.

FotoPelegriVisitaLeaderweb

 

En relació amb la seva estratègia, l’Associació lidera i coordina el projecte de cooperació Leader Energia i forest, amb la participació de cinc grups Leader de Catalunya. El projecte té com a objectiu catalitzar i impulsar la sostenibilitat del model de desenvolupament dels territoris rurals catalans basant-se en una estratègia de foment de l’estalvi i l’eficiència energètica i en la promoció de les energies renovables basades en fonts endògenes, especialment la biomassa.

En el decurs de la trobada, el conseller ha afirmat que el programa Leader és una eina molt potent per a la dinamització territorial, ja que fomenta la realització d’inversions que generen activitat econòmica a les zones rurals i promouen la creació i/o el manteniment de llocs de treball.

 

Els grups d’Acció Local, entitats que treballen per al desenvolupament rural

A banda de coordinar el projecte Energia i forest, l’Associació per a la Gestió del Programa Leader Ripollès, Ges i Bisaura també es va acreditar, l’any 2012 com a espai social d’innovació dins la Xarxa Espanyola d’Espais Socials d’Innovació, pel seu model de treball i la seva estratègia de desenvolupament. Els Espais Socials d’Innovació ESdIs són ecosistemes organitzatius en què les activitats d’investigació i innovació estan dirigides per les necessitats i restriccions del territori.

També, al febrer de 2013, el projecte ENFO-CO2, promogut per aquest grup, va ser un dels 40 projectes de tot l’Estat espanyol seleccionats dins la convocatòria de Projectes Clima del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (MAGRAMA).

El projecte ENFO-CO2 vol estimular la instal·lació de calderes de biomassa al territori, tant en el sector públic com en el sector privat. Així, aquesta iniciativa implicarà que qualsevol particular o empresa (privada o pública) del Ripollès, la vall del Ges, Orís o el Bisaura que vulgui instal·lar una caldera de biomassa percebi 7,10 euros per tona de carboni que hagi deixat d’emetre.

VisitaPelegriLeaderXescweb

El conseller Pelegrí ha aprofitat la seva estada al Ripollès per visitar les instal·lacions de la Fonda Xesc, a Gombrèn, un establiment que disposa de 14 habitacions i ofereix una cuina autòctona, senzilla i aromàtica que l’any 2009 va merèixer la primera Estrella Michelin al Ripollès. Aquest establiment ha rebut un ajut del programa Leader per a l’ampliació i millora del restaurant.

 

Categories: Destacats

838 comentaris

Els comentaris estan tancats.