EL CEINR RECUPERA PASTURES I GENERA BIOMASSA EN BOSCOS COMUNALS GRÀCIES A DIPUTACIÓ DE GIRONA I A OBRA SOCIAL ‘LA CAIXA’

Publicat per Agència de Desenvolupament del Ripollès el

Aquest mes de març finalitzen els treballs de recuperació de pastures i de generació de biomassa en boscos comunals del ripollès, un projecte que va iniciar el passat  mes de setembre de 2012.

Com en anteriors edicions, l'Obra Social “la Caixa” i la Diputació de Girona participen en la recuperació d'espais oberts i la generació d'estella a partir de la biomassa extreta en boscos comunals del Ripollès. Aquest cop, s'estan recuperant un total de 6 ha de pastures, incloses en 5 municipis del Ripollès: Vilallonga de Ter, Llanars, Planoles, Queralbs i Ribes de Freser. El cost total del projecte, finançat per l'entitat financera, és de 40.000€.

El projecte el coordina el Consorci d'Espais d'Interès Natural del Ripollès (CEINR), un ens que agrupa la totalitat dels municipis de la comarca del Ripollès, a més del Consell Comarcal del Ripollès, la Mancomunitat de Monts de Castellar de N’hug, el Consorci Ripollès Desenvolupament, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Alimentació i Medi Natural i la Diputació de Girona. 

Actuacions que es duen terme:

Els treballs consisteixen en la recuperació d'antigues pastures que hi havia fa més de vint anys, i que fins a dia d'avui havien estat ocupades per masses forestals de pi roig i pi negre, degut en part a l'abandonament de l'activitat ramadera. Aquesta recuperació s'està duent a terme a partir de tallades arreu, o bé de tallades selectives per aconseguir estructures forestals adevesades i pasturables.  

Posteriorment, amb les restes forestals generades en els treballs, s'està generant estella, la qual serà emprada com a combustible per a les calderes que actualment estan en funcionament en diversos locals públics de la comarca. L'any 2010, també en el marc del conveni de col·laboració entre la Diputació de Girona i l'Obra Social “la Caixa”, el consorci va poder sufragar la compra de l'estelladora de biomassa, que actualment està donant aquest servei als municipis consorciats.

Beneficis múltiples:

Aquests treballs representen una millora tant per als ramaders de la zona, que seran els encarregats de mantenir les pastures, com per a la flora i fauna característiques d'aquests hàbitats oberts. A la vegada, intervencions d'aquesta tipologia permeten reduir el risc d’incendi forestal, ja que s'afavoreix la creació de mosaics sense combustible que actuen com a tallafocs naturals. Finalment, la generació d'estella per a les calderes públiques municipals, suposarà un estalvi econòmic en combustible.

Intervenció de persones en risc d'exclusió social

Tots els treballs els estan duent a terme tres persones amb problemes d'inserció social de la comarca del Ripollès, les quals han estat contractades directament pel Consorci per dur a terme aquests treballs. La selecció d'aquestes persones s'ha fet a través del servei d’orientació i inserció de Ripollès Desenvolupament.

 

Categories: Destacats

755 comentaris

Els comentaris estan tancats.