L’Ajuntament d’Idiazabal, municipi conegut gràcies al formatge de Denominació d’Origen Protegida (DOP) que porta el seu nom, va acollir dijous i divendres de la setmana passada (4 i 5 de desembre) el I Fòrum Ruta Europea del Formatge Workshop – REQws. Una trobada de treball on es van donar cita diferents DO de formatge, així com altres territoris formatgers, a nivell estatal i en la qual es van establir les bases per la creació de la Ruta Europea del formatge, una xarxa que, al voltant del formatge com a producte de qualitat i atractiu turístic, pretén aglutinar els territoris més rellevants en aquest àmbit a nivell d’Europa.

L’Ajuntament de Ripoll va ser una de les entitats convidades a formar part d’aquest fòrum, en el qual hi van assistir Miquel Rovira, en representació de l’alcalde del municipi, Jordi Munell, i personal tècnic del Consorci Ripollès Desenvolupament, com a entitat comarcal de promoció econòmica. El Ripollès, tot i no tenir DOP, compta amb sis reconeguts elaboradors de formatges, alguns dels quals han estat premiats internacionalment. A partir d’ara, l’Ajuntament de Ripoll haurà d’aprovar per plenari, tant els estatuts, com l’adhesió en aquesta Ruta.

Ripoll a Idiazabal-1web  Jornada Treball Idiazabal

Ripoll a Idiazabal-2  Visita Idiazabalweb

Ripoll va ser un dels deu municipis signants de l’Associació Ruta Europea del Formatge que, mica en mica, s’anirà ampliant a diferents regions d’Europa per aglutinar, al voltant de municipis i les respectives comarques, tots aquells agents socioeconòmics implicats: ajuntaments, agències de desenvolupament local/comarcal, denominacions d’origen, pastors, formatgeries, cooperatives… Una idea que s’emmarca dins de l’estratègia de la Comissió Europea per al període 2014-2020 que, entre els seus objectius, busca promoure els productes gastronòmics europeus.

Ripoll a Idiazabal

L’objectiu és potenciar la relació entre el sector turístic i gastronòmic, permetent a tota la cadena de valor del producte agroalimentari, que va des d’agricultors fins a empreses turístiques, crear riquesa i desenvolupament en els seus municipis, comarques i regions. A més de promocionar i impulsar els destins a través del turisme cultural, gastronòmic, natural i sostenible, la Ruta busca:

  • Establir vincles de col·laboració entre regions i països.
  • Potenciar i conservar un patrimoni insubstituïble i de gran importància pel fons cultural europeu.
  • Donar a conèixer el patrimoni cultural/gastronòmic/natural existent, fent especial incís en les seves particularitats identitàries i culturals.
  • Potenciar la catalogació, conservació i difusió del patrimoni existent.
  • Desenvolupar una clara vocació divulgativa i de conservació del patrimoni.
  • Promocionar la investigació i el desenvolupament.
  • Fomentar que l’itinerari es converteixi en una eina de coneixement basada en el turisme d’experiències, de tal manera que els diferents destins es converteixin en exportadors d’il·lusions, sensacions i vivències reals.

Els 10 primers signants de l’Associació són els municipis d’Idiazabal, l’impulsor de la iniciativa; Maó, Manzanares, Morales del Vino, Casar de Cáceres, Cabrales, Ripoll, Pañamellera Alta, La Seu d’Urgell i Uharte-Arakil, la majoria dels quals compten amb DO.

Categories: Actualitat